Dan neem ik een lekker broodje bal

Eén telefoontje met Kees Veldboer van de Stichting Ambulancewens was genoeg om mij enthousiast te maken. Met de spontane reactie van William Breewel van Breewel Transport uit Mijdrecht was de basis gelegd voor – wat later bleek – een fantastische dag. Beiden waren zondermeer bereid mee te werken de laatste wens van één van onze cliënten in vervulling te laten gaan. En nog wel Pro Deo ook!

Ex-verslaafde Boy Salakorij – ooit vrachtwagenchauffeur – woont al geruime tijd in een beschermde woonvorm in Ugchelen. Kort nadat hij afgekickt was en hard aan het werk was om z’n ‘teruggevonden leven’ zoals hij dat noemt vorm te geven, werd een ernstige ziekte bij hem geconstateerd.

Zijn laatste wens was nog een keer een rit met een vrachtwagen te maken. Zo gezegd, zo gedaan: op 26 februari 2013 om 12.30u kwam de ambulance met Arie als chauffeur en verpleegkundige Ilse ons ophalen op Caesarea in Ugchelen. Zij brachten ons naar Breewel Transport te Mijdrecht. Daar kregen we te horen met welke vrachtauto we gingen vertrekken. Een zo goed als nieuwe Mercedes. We reden naar de bloemenveiling Rijnsburg, waar we karren met bloemen en planten moesten laden, die uiteindelijk voor Frankrijk bestemd waren. Boy pakte als vanouds de draad weer op, nam de supervisie over de ritlijst en gaf aanwijzingen in welke volgorde er moest worden geladen. Vervolgens reden we naar Hazeldonk/Breda, waar gelost moest worden. Daar werd de lading geselecteerd per rit (crossdocking). Breewel had echter al geregeld dat ander personeel dat zou doen, zodat wij naar het chauffeursrestaurant konden.

Onderweg was met familieleden van Boy en Breewel Transport contact gehouden. Met Boy’s familie was namelijk afgesproken hem te verrassen. Zij zouden op Hazeldonk aanwezig zijn als ontvangstcomité. Toen Boy hen bij aankomst zag, kon hij geen woord meer uitbrengen. Hij was enorm onder de indruk. Toen hij hoorde dat we met elkaar zouden gaan eten reageerde hij als een stereotype chauffeur: “Dan neem ik een lekker broodje bal.”

Ter ondersteuning en verzorging bleven Arie en Ilse met de ambulance de hele dag bij ons. Zodra er moest worden geladen en gelost, stonden zij paraat om ons met raad en daad bij te staan.

Heel bijzonder deze dag te kunnen afsluiten met een gezamenlijk diner. Mooie gelegenheid om met z’n naaste familie en andere direct betrokkenen de dag en het wel en wee van Boy te kunnen doorspreken, met een lach en een traan.

De ‘day after’ had Boy een hele zware dag. Echter, als hij herinnerd werd aan z’n vrachtwagenrit, kwam er een glimlach tevoorschijn en merkte hij op dat hij daar ontzettend van genoten had….

Met dank aan de mensen van de Stichting Ambulancewens, Breeweltransport en alle andere betrokkenen.

Help mee en zorg ervoor dat meer mensen een laatste wens in vervulling kunnen zien gaan