Samen hun verjaardag vieren

Leiderdorp, 6 juni 2009

 

Het is alweer een traditie van jaren dat Liesbeth Munneke-Groof (inmiddels 89) en haar zwager Henk Jager (inmiddels 84) samen hun verjaardag vieren in de familiekring. Het is dan verjaardag en familiereünie ineen. Dit jaar waren wij, Marga en Harold Munneke,  aan de beurt om de dag te organiseren. Dat leek aanvankelijk niet te gaan lukken. Henk had een dysartrie gekregen – een taalstoornis ten gevolge van een neurologische afwijking – en een afasie. Henk was dan wel geopereerd aan zijn hoofd maar het was nog volstrekt onduidelijk of hij uberhaupt nog wel enig woord zou kunnen zeggen.

Toen we hem na de operatie bezochten in het ziekenhuis bleek hij wel met enige woorden op ons te kunnen reageren. Wat hem het meeste dwars bleek te zitten is dat hij zijn verjaardag niet in onze familiekring zou kunnen vieren. Marga had intussen niet stilgezeten. Zij kende het fantastische werk van Ambulancewens uit eigen ervaring. Ambulancewens wilde oom Henk wel vervoeren van Hengelo (Ov.) naar Ermelo (GLd.) de plaats van het feest.

Toen Henk in de gaten kreeg dat Ambulancewens niet zomaar een ambulance was maar naar wat wij noemden een “wensambulance”, toen klaarde hij helemaal op. Hij wilde wel met die ambulance naar het feest!

Nicht Hannah wilde Henk wel vergezellen in de ambulance zodat hij ook een bekend gezicht zou zien. Toen wij Henk met ambulance opwachtten in Ermelo, leek het wel of wij met Jaap en Mariet van Ambulancewens een stuk familie-uitbreiding gekregen hadden. Henk werd op de brancard lekker in de hoek van de tuin gezet met een baseballcap op tegen de zon. Jaap en Mariet begonnen aan hun eerste kopje koffie, terwijl Henk in volle glorie zijn verjaardagsvisite zat af te wachten. Nicht Liesbeth kwam naast Henk zitten. Ze vroeg hem hem of hij niet het gevoel had dat hij hier op zijn eigen verjaardagsfeest in een droom lag. Dat kon hij alleen maar beamen!

Zo ontving hij in zijn droom zijn verjaarsdagsvisite. Als het even nodig was waren Jaap en Mariet standby – een schaduwplekje met de brancard of een bezoek aan de wc -, het was echt het verjaarsdagfeest van Henk en zijn schoonzus. Onderdeel van dat feest waren natuurlijk de familiefoto’s in een zonovergoten tuin.

Bij de schaapskooi van Ermelo, aan de rand van de Ermelose hei, namen we afscheid van Henk. Jaap en Mariet zouden Henk weer naar Hengelo brengen maar dan wel met een vrolijke ambulancesirene ten afscheid. Kortom een dag om nooit te vergeten!

            Jaap en Mariet hebben een hele lange dag gemaakt om de verjaardag van Henk en Liesbeth mogelijk te maken. Wij zijn hun als familie daarvoor met Henk Jager en Liesbeth Munneke erg dankbaar!

 

Harold en Marga Munneke

                                              _________________________________

Help mee en zorg ervoor dat meer mensen een laatste wens in vervulling kunnen zien gaan