Ria

24 april 2008

Mijn partner Ria is al 2 en ½ half jaar ziek. Ze heeft eierstokkanker en al een groot aantal chemokuren achter de rug. 10 dagen geleden hebben we in het IJssellandziekenhuis gehoord dat het nog maar een kwestie van weken is. In het ziekenhuis wees men ons op de mogelijkheid om via de Stichting Ambulancewens nog een laatste wens te vervullen. Na een telefoontje kwam vrijwilligster Hanny bij ons langs om te vragen wat Ria nog graag zou willen doen. Ria is gek op dierentuinen en kwam jarenlang regelmatig in Diergaarde Blijdorp. Eerst als kind, later met haar zus en diens dochter en ook met haar beste vriendin Eline en diens 2 zoontjes. Toen we een relatie kregen was het eerst waar we samen heengingen naar Blijdorp. Het ligt dus voor de hand dat Blijdorp haar eerste keus is, hoewel ze ook Hoek van Holland – waar ze altijd als kind kwam – nog graag een keer zou willen zien. Hanny denkt dat beide doelen op één dag te veel zal zijn omdat Ria erg verzwakt is, dus de keus valt op Blijdorp. Ria vertelt haar ook erg enthousiast over Hotel New York waar ze een jaar geleden ter ere van haar 60ste verjaardag een High Tea heeft georganiseerd waarbij alle familie en vrienden aanwezig waren. Besloten wordt een week later de trip te maken.

Op 24 april zijn we al vroeg op. De Thuiszorg komt ook vroeg en Ria wordt dik ingepakt in haar lievelingstrui snel en handig door 2 ambulancebroeders op de ambulance gelegd. Wij dachten dat we zelf alles zouden moeten organiseren, maar de vrijwilligers blijven er de hele tijd bij en doen alles voor ons zodat we alleen maar hoeven te genieten. Vriendin Eline en een andere goede vriendin Paula zijn uitgenodigd om met ons mee te gaan. De zon schijnt volop als we koers zetten naar de Maas en de Wilhelminapier. Daar wordt uitgebreid rondgereden zodat Ria alles goed kan zien. Daarna gaan we als verrassing Hotel New York binnen waar we koffie met gebak aangeboden krijgen. Iedereen smult ervan en Ria krijgt een klein hapje van een tompoes.

Na een half uurtje gaan weer naar buiten en rijden via het Westen – waar we beiden gewoond hebben – richting Diergaarde. We worden vriendelijk ontvangen en mogen allemaal gratis naar binnen. Er zijn 2 dingen die Ria nog graag wil zien: het Oceanium en de olifanten. We beginnen met het Oceanium en zien de duizenden prachtige vissen, de haaien, de pinguins en Ria´s lievelingsdieren de papagaaiduikers. Dan wordt het er wel erg druk en lawaaiig en daar kan Ria slecht tegen dus we besluiten eerst te gaan lunchen. In het restaurant mag iedereen wat uitkiezen en dat kunnen we lekker buiten opeten want de zon schijnt nog steeds en de temperatuur is aangenaam. Vervolgens zijn de olifanten aan de beurt. De ambulance wordt neergezet bij de waterpoel maar helaas staan de olifanten heel ver bij ons vandaan. Net als we besloten hebben de andere kant van het olifantenverblijf te proberen komen er plotseling 3 jonge beesten onze kant op hollen. Ze springen in het water en beginnen met elkaar te stoeien en elkaar nat te spetteren. We kijken er allemaal met verbazing naar. Het lijkt net of ze speciaal voor ons een show opvoeren. Na een kwartiertje hebben ze er genoeg van en gaan er weer vandoor. Ria is dan zo moe dat we besluiten weer naar huis te gaan. Ook de terugweg wordt zorgvuldig gekozen zodat Ria nog zoveel mogelijk van de stad kan zien. Buurvrouw Brenda en haar zoon staan ons thuis al op te wachten. Na een laatste kop koffie gaat iedereen weer huiswaarts. Het was een geweldige dag die nooit meer uit onze gedachten zal zijn. Hoewel ze zich niet goed meer kan uiten weet ik dat Ria er, net als wij, enorm van genoten heeft. We danken de vrijwilligers voor deze prachtige dag en de goede organisatie.

Drie dagen later op 27 april is Ria overleden.

                                    __________________________________

Help mee en zorg ervoor dat meer mensen een laatste wens in vervulling kunnen zien gaan