BORGER
Douad Rahimi en Klaas van Houten te midden van de marathon© RTV Drenthe/Rien Kort
Een sportschool als liefdadigheidsinstelling? Je zou het bijna denken als je het verhaal van sportschoolhouder Daoud Rahimi hoort. Want bij deze ondernemer draait het altijd om meer dan een goede conditie of de strijd tegen ongewenste kilo’s Door de jaren heen hield Rahimi regelmatig acties voor goede doelen en houdt hij speciale acties om mensen met een kleine portemonnee ook te kunnen laten sporten.
Vandaag was het ook weer zo ver. Middels een spinningmarathon werkten mensen zich in het zweet om een mooi bedrag bijeen te krijgen voor de Stichting Ambulance Wens
Bij het openen van de deur naar de sportzaal word je praktisch van je sokken geblazen. De gierende gitaren en loodzware drums geven je het gevoel dat je op de startbaan van Schiphol staat. Een groepje van ongeveer twintig sportievelingen staat op de pedalen van hun spinningfiets, nadat een instructeur vanaf een verhoogd podium er nog een tandje bij doet:
“Er mag nog een halve bij”, roept hij de zaal toe. Bij een van de deelnemers, een slanke man, bebrild en met kort grijs haar, parelt het zweet in druppels van het voorhoofd. “Ik sta hier al drie kwartier te trappen “, lacht hij. Voor het goede doel heeft hij dat graag over. “En nu ben ik klaar voor het echte werk”, zegt hij, terwijl hij nog eens bijschakelt.
Sinds vanochtend peddelen bezoekers van de sportschool van Rahimi zich wezenloos voor de de Stichting Ambulance Wens. Deelnemers doneren een bedrag van 25 euro of hoger om ongeveer een uurtje te spinnen.
Niet breed
De actie wordt gehouden in de sportschool van Daoud Rahimi in Borger. Het zit in de voormalige klimschuur aan het Nuisveen en opende afgelopen najaar de deuren. De sportschoolhouder heeft daarnaast al jaren een vestiging in Rolde. “Ja, we doen vaak iets voor goede doelen”, geeft hij toe. Al eerder voor het Sportfonds en de stichting Sport Drenthe. Deze acties richten zich vaak op mensen die het niet breed hebben en zo alsnog de kans krijgen om te kunnen sporten. Zelf heeft Rahimi ook al eens abonnementen voor zijn sportschool weggegeven.
En nu is het de beurt aan de Stichting Ambulance Wens. “Leden van de stichting sporten ook bij mij. Zodoende hoorde ik wat zij zoal doen voor anderen. Ze vervullen laatste wensen voor anderen en daar wilden we als sportschool graag iets voor kunnen betekenen”, aldus Rahimi.
Samen leven
Zoals gezegd zetten Rahimi en zijn medewerkers zich regelmatig in voor het goede doel. “Ik houd ervan om mensen te helpen. Ik doe graag iets terug voor de samenleving. Dat is belangrijk.” Het zit volgens hem ook verscholen in dat woordje: samen leven. “We moeten het met elkaar doen. En ik wil graag iets terugdoen voor de maatschappij.”
Sport is daarvoor de sleutel voor Rahimi. Niet zo vreemd als je zijn verhaal hoort. Hij komt oorspronkelijk uit Afghanistan, een land waar al tientallen jaren een burgeroorlog woedt. Rahimi bekwaamde zich in de vechtsport taekwondo, op hoog niveau. Hij zou uitkomen voor de Olympische Spelen. “Jammer genoeg was het door de oorlog niet mogelijk om deel te nemen. Waarna ik gevlucht ben.” Hij reist door meerdere landen zonder ergens een vast adres te hebben. “Ik heb op straat geleefd en dat was niet makkelijk.”
Mijn droom
Uiteindelijk weet hij in Nederland een nieuw bestaan op de bouwen. Hij is eerst actief geweest als freefighter in Emmen. Later richt hij zijn sportschool in Rolde op. “Ik ben heel trots op dat ik hier mag leven en hier mag zijn.” Hij werkt nu al jaren aan het realiseren van betaalbare sport in heel Drenthe. Hij wil nog meerdere vestigingen openen, waaronder in Gieten, laat hij weten. “Ik zie graag dat iedereen met een klein budget tegen lage kosten kan sporten. Dat is mijn droom.”
Met de spinningmarathon is 1180,50 euro opgehaald voor Stichting Ambulance Wens.
Stichting Ambulance Wens
Stichting Ambulance Wens vervult ongeveer 2000 wensen per jaar en heeft inmiddels meer dan 22.000 wensen mogen vervullen. “Wij vervullen de wensen van ernstig zieke mensen”, legt Klas van Houten van de stichting uit. “Het kan van alles zijn. Een rit naar zee, een voetbalwedstrijd of een popconcert.” De opbrengst van de actie in Borger wordt gebruikt om deze wensen in vervulling te brengen. “Of voor het onderhoud van de ambulance”, legt Van Houten uit. Bij elke rit gaat er een arts en een verpleegkundige mee. De chauffeurs zijn afkomstig van onder meer politie, brandweer, ambulance en defensie. In totaal werken er 315 vrijwilligers bij de stichting.