Met ambulance naar TT

ALMKERK, 5 jul ’12 – Het was afgelopen vrijdag een bijzondere dag voor Cor Smits. Een diepe wens van hem ging in vervulling: Naar de TT in Assen! Het was niet voor de eerste keer dat Cor (64) in Assen was. Al tweeënvijftig jaar ging hij er trouw ieder jaar naartoe. Deze 53e keer echter was een echte verrassing en een bijzondere gebeurtenis voor hem. De Stichting Ambulance Wens bracht Cor met de ambulance naar het motorfestijn en zorgde er ook weer voor dat hij – weliswaar moe – maar blij en tevreden weer in Altenahove aankwam. Smits heeft een grote liefde voor de motor racesport, ook zorgde hij – eind 70-er jaren begin 80-er jaren – er altijd voor dat verslagen en uitslagen over de wegracesport in diverse streekkranten geplaatst werden.

Vijf ambulances beschikbaar.

De Stichting Ambulance Wens is een stichting die zich sinds 2007 inzet om de laatste wensen van terminaal zieke mensen te vervullen. Tal van vrijwilligers, verpleegkundigen en ambulancechauffeurs doen hun uiterste best om de ernstig zieke mensen een mooie dag te bezorgen. Voor dit doel zijn vijf volledig uitgeruste ambulances beschikbaar. Sinds het bestaan van de stichting zijn al meer dan 2500 mensen met dit bijzondere doel vervoerd. Veertien maanden geleden werd bij Cor Smits de diagnose longkanker vastgesteld. Half mei kwam hij in verpleeghuis Altenahove terecht. Regelmatig was Cor genoodzaakt om met de ambulance voor bestraling naar het ziekenhuis in Rotterdam te gaan. “Onderweg hadden we het over hobby’s en ik vertelde over mijn hobby de motorraces”, vertelt Cor. Ziekenbroeder Peter stelde daarop voor om gebruik te maken van de wensvervulling van de Stichting Ambulance Wens. “Mijn jongste dochter Patricia heeft het voor me aangevraagd en in korte tijd was het rond”. Verleden week vrijdag was de dag dat Cor ‘s morgens om 10.00 uur opgehaald werd door de ambulance van de Stichting Ambulance Wens om bij de kwalificatietrainingen aanwezig te kunnen zijn. Gelijk al kreeg Cor een beertje – van ziekenbroeder Roel en verpleegkundige Ilse – met de naam Mario, genoemd naar de eerste persoon wiens wens vervuld werd. “Ik heb het beertje de hele dag bij me gehad”, zegt Cor.

Last van schouders.

Het werden prachtige ervaringen voor Cor, ervaringen die al begonnen voordat hij in Assen was. “Onderweg werd er op een parkeerplaats gestopt waarop kleinzoon Mats (5) en kleindochter Julia (7) instapten en verder meereden. Twee dochters en de twee bijbehorende schoonzoons en de broer van Cor, allemaal waren ze op het circuit aanwezig. Een heel mooi moment vond Cor dat hij zijn vrienden zag die er normaal ook ieder jaar waren. “Het was echt een bijzondere dag maar eigenlijk hoop je zo’n dag nooit mee te maken. Het is zo tegenstrijdig”, meent Cor. Zelf heeft Smits nooit motor gereden. “Ik heb het altijd enge dingen gevonden”, zegt hij glimlachend. Maar wel ging hij heel Europa door om naar races te kijken. “Als het maar hard ging”. Silverstone in Engeland vond hij het mooiste circuit. “Dat was gemaakt van een oud vliegveld”, weet Cor. Het allermooist vindt Cor dat hij zijn belofte – van drie jaar geleden – aan zijn kleizoon Mats heeft kunnen inlossen. Mijn vrouw ging toen naar mijn dochter en ik naar de TT. Op de vraag van Mats waar opa naartoe was werd hem gezegd dat hij dat wel hoorde als opa terug was. Opa zei bij terugkomst dat hij naar de grote racemonsters was geweest. “Als jij later groot bent mag je mee met opa”, zei Cor tegen het ventje. “Er is nu een geweldige last van mijn schouders gevallen. Ik heb waar gemaakt wat ik beloofd heb en dat is het mooist”. De Stichting Ambulance Wens heeft Cor met dit uitstapje een enorm plezier gedaan. “Het is een bedankje aan de stichting waard, die mensen hebben fantastisch werk verricht”, besluit Cor.

Petie Mulders

Help mee en zorg ervoor dat meer mensen een laatste wens in vervulling kunnen zien gaan