Afscheid van ‘myn heit’

Mijn naam is Marie Schoneveld-Boschma, sinds begin 2009 weet ik dat ik dikke darmkanker met uitzaaiingen heb.

Ik heb een operatie ondergaan en een keer chemotherapie. Na de Pinksterdagen begonnen de klachten opnieuw, veel overgeven, geen eten kunnen binnenhouden.

Na onderzoek in het Maasstadziekenhuis was duidelijk dat er opnieuw tumoren in mijn dikke darmen zitten. Vervolgens heb ik twee keer chemotherapie gehad, helaas zonder positief effect.

Ik ben nu uitbehandeld. Vlak na dit zeer verdrietige bericht kreeg ik eveneens het trieste bericht te horen dat mijn vader overleden was. Een van de eerste gedachtes was, nu kan ik niet naar de begrafenis. Want een reis van 2.5 uur naar Friesland ‘s weer terug, met een constante toevoer van TPV voeding en vocht via het infuus. Hoe moest dat ?

Gelukkig wees een verpleegkundige mij op de mogelijkheid om gebruik te maken van St. Ambulancewens, zij heeft me vervolgens aangemeld. Ik kon wel een dagje worden afgekoppeld. De volgende dag hoorde ik al dat ik van een ambulance gebruik kon maken !

Op donderdag 11 augustus was het zover. Er stond een verpleger en ambulancechauffeur klaar, mijn man reed er achteraan. De kinderen waren helemaal opgetogen, want die mochten om de beurt in de ambulance meerijden.

De reis ging heel voorspoedig, dus onderweg nog even gezellig koffie gedronken.
Aangekomen in Folsgare, ben ik met de ambulance doorgereden naar de boerderij, waar ik ben opgegroeid. Mooi om die plek nog een keer te beleven, om de huiskamers en de ligboxstal nog een keer te zien.

Na de lunch hebben we ‘heit/pake’ verwelkomt in de kerk. Hierna kwamen vele mensen langs om ons te condoleren. ‘t Was een mooie afscheidsdienst, met warme persoonlijke nagedachtenissen.

Hierna was er gelegenheid om een korte receptie bij te wonen, altijd leuk om nichtjes, vriendinnen die je jaren niet hebt gezien, weer even te spreken.

Toen werd het wel tijd om terug te gaan, dat gaf het lichaam aan.
FANTASTISCH dat ik dit afscheid van ‘myn heit’ kon meemaken en afscheid kon nemen van mijn geboorteplaats Folsgare.

St. Ambulancewens, alle vrijwilligers, jullie doen GEWELDIG werk, Heel erg bedankt !

Help mee en zorg ervoor dat meer mensen een laatste wens in vervulling kunnen zien gaan