Een dagje naar huis met een intensive care patient

Op de intensive care ligt al een jaar een 40-jarige mevrouw met CIDP, een chronische perifere zenuwaandoening, waardoor onder meer spierverlamming optreedt. Deze mevrouw kan alleen haar hoofd bewegen, maar dit is al een hele vooruitgang in vergelijking met een half jaar geleden. Toen kon ze niet eens met haar ogen knipperen. Mevrouw is altijd bij volle bewustzijn geweest, ook toen ze volledig verlamd was. Ze is volledig afhankelijk van een beademingsmachine. Wij namen haar een dagje mee naar huis.

Het IC-team van het TweeSteden Ziekenhuis Tilburg vond dat  mevrouw vanwege dat jaar iets leuks verdiend had. Het idee was om haar een dagje naar huis te brengen, naar haar man en drie kinderen. Het organiseren van dit uitje kostte ongeveer drie weken tijd. Er moest een beademingsmachine geregeld worden die op perslucht en zuurstofflessen  kon werken en mobiel uitzuigapparatuur. Medewerkers van de afdeling medische techniek hebben hiervoor gezorgd. Verder moest vervoer geregeld worden.

Aangezien dit soort vervoer niet onder de ziektekostenverzekering valt, werd een beroep gedaan op de Stichting Ambulance Wens. Zij hebben ervoor gezorgd dat mevrouw naar huis gebracht en weer opgehaald werd. Er gingen een anesthesioloog  en twee IC-verpleegkundigen uit ons eigen team mee.

Ongeveer anderhalve week voor het uitje hebben we mevrouw en haar echtgenoot verteld over onze plannen. Ze waren erg blij en vonden het heel leuk dat wij dit wilden organiseren. De dagen voor het zover was, waren spannend voor mevrouw en haar familie. Ook bij de arts en verpleegkundigen steeg de spanning: ‘zal het allemaal goed gaan, hebben we overal aan gedacht?’ Maar met vol vertrouwen zagen we de dag tegemoet!

Op donderdag 8 mei was het zo ver! Met een auto volgeladen met medische artikelen, beademingsmachine en uitzuigapparaat gingen we naar haar huis om de ‘thuis IC’ op te bouwen.

Om 10 uur werd mevrouw opgehaald door de ambulance van Stichting Ambulance Wens en een half uurtje later was ze thuis.

Daar lag ze lekker in een bed in de woonkamer. Haar man en kinderen waren thuis en er kwamen veel familieleden, vrienden, kennissen en buren langs. Er was veel te eten en drinken, het was een echt feest. Moederdag werd alvast gevierd.  Mevrouw genoot ervan en zo ook haar familie. Even wat anders dan de vier muren van haar kamer op de IC. Mevrouw is tot drie uur is thuis geweest, toen kwam de ambulance haar weer halen. Ze was moe, maar had een hele fijne dag gehad. Ook haar man en kinderen waren erg blij haar weer even thuis te hebben. De arts en verpleegkundigen hebben ook genoten van de dag. Het was spannend maar gaf veel voldoening….
 

Heel erg bedankt, namens mevrouw en haar familie en de IC van het TweeSteden ziekenhuis, dat dit onvergetelijke dagje uit mede mogelijk is gemaakt door uw Stichting Ambulance Wens en de mensen die deze stichting sponsoren!

Fanny Huijbregts IC verpleegkundige

 

                                  _________________________________

 

Help mee en zorg ervoor dat meer mensen een laatste wens in vervulling kunnen zien gaan