Op 16 april hebben we de wens van Dhr. van Heuveln vervuld die nog eens terug wilde naar een aantal plaatsen in Rotterdam waaraan hij dierbare jeugd herinneringen bewaarde.
Hieronder een verslag geschreven door de broer van Dhr. Van Heuveln:
Verslag van een rondrit door Rotterdam op maandag 16 april 2007.
Passagiers:
Doel: enkele punten in Rotterdam waaraan voor eerstgenoemde bijzondere herinneringen kleefden, nog eenmaal te aanschouwen.
Vertrokken op een warme aprildag van het Hospice te Zuid-Beijerland, via de A 29 naar Rotterdam. Eerste bestemming: de Erasmusbrug alwaar werd gestopt en kon worden uitgekeken op de skyline van Rotterdam. Toevalligerwijs dreven (er was nauwelijks wind) er nog enkele klassieke zeilschepen die, naar later bleek, via Engeland op weg waren naar Amsterdam.
Vervolgens werd koers gezet naar de G.J. de Jonghweg waar vroeger de H.T.S. was gevestigd, de school waar J.v.H. enkele jaren leerling was. Evenals op andere bestemmingen kon de brancard hier worden uitgeladen zodat een goede waarneming mogelijk was.
De route werd voortgezet naar het Samuel Mullerplein waar de broers Van Heuveln hun kinderjaren doorbrachten. De inrichting van het plein bleek weinig veranderd te zijn. Dit in tegenstelling tot de (thans afwezige) activiteit aan de Aelbrechtskade waar vroeger, met name in de jaren 1940/1950, veel activiteit heerste. Beurtvaartschippers losten en laadden hier hun lading die aanvankelijk met sleperswagens, later met vrachtwagens werd af- en aangevoerd.
Via de Hooidrift en de Mathenesserlaan werd gereden naar de C.P. Tielestraat waar vroeger de lagere school van beide broers was gevestigd, de Van Hogendorpschool. Tot teleurstelling bleek dat alleen het afgesloten ijzeren hek dat toegang gaf tot een grote binnenplaats waar de school aan grensde, nog aanwezig was. Op aangeven van enkele voorbijgangers zou de ingang aan de Nozemanstraat liggen, maar ook die toegang was verdwenen. Derhalve was geen blik op het schoolgebouw (indien nog aanwezig) mogelijk. Dan maar naar de Hofstedestraat waar de Mathenesser H.B.S. was gevestigd en die na de lagere school de vervolgopleiding bood. Ook daar moest helaas worden geconstateerd dat elke blik op het verleden onmogelijk was. Op de plaats waar vroeger het gebouw had gestaan bleek nu een groot wooncomplex aanwezig.
Een speciale wens van J.v.H. betrof een bezoek aan het vernieuwde Sparta-stadion. Een bijzondere plek die vroeger met enige regelmaat werd bezocht, hoewel de broers actief lid waren geweest van destijds concurrent Xerxes.
Dankzij de inspanningen van Kees Veldboer en Harry Bronder bleek het mogelijk toegang te krijgen tot het veld. Van de bezochte punten was dit, getuige de reactie van J.v.H., verreweg de meest indrukwekkende. Herinneringen kwamen boven met als ijkpunt het oude Kasteel, ten opzichte waarvan het veld een kwartslag was gedraaid.
De rit had inmiddels ruim 2 uur geduurd en het werd raadzaam geacht terug te keren naar Zuid-Beijerland. Via de Maastunnel, het Vaanplein en de A 29 werd om 15.00 uur het Hospice bereikt.
Bijzondere dank gaat uit naar Kees Veldboer en Harry Bronder van de Stichting Ambulance Wens die alles hebben gedaan om er een bijzondere belevenis van de maken, zowel voor J.v.H. als voor ondergetekende,
Hans van Heuveln